18 dagar kvar!

2012-12-27 22:19:00 Förberedelser
» Kommentarer(2) «


Jösses! Vart tog december vägen? Det är redan den 27 december idag - vilket innebär att det bara är 4 dagar kvar till nyårsafton, 7 dagar kvar till Egypten och endast 18 dagar kvar till USA. Herregud! Ju mer jag tänker på det, desto mer nervös blir jag. Kan inte riktigt förstå att jag sitter på ett flyg mot New York om bara 18 dagar. Sjukt.

Presenterna till min värdfamilj är äntligen köpta. Det har absolut inte varit lätt att komma på vad jag ska köpa. Vad köper man egentligen till en familj man inte känner? Men nu är jag äntligen klar. Däremot ska jag köpa med lite svenskt godis och choklad.

Först och främst så kommer familjen att få en gemensam present innehållande en svensk väggalmanacka. Hittade en jättefin när jag var på julmarknaden på Skansen i början av december. Denna almanackan innehåller några av Sveriges landskap. Varje bild har en liten beskrivning, både på svenska och engelska - perfekt! Det skall också bli kul att berätta för barnen att vi firar namnsdag i Sverige - och som tur är finns namnen på båda mina värdbarn med i vår almanacka.
 
Alla i min familj kommer också att få varsin Sverige-tröja - mest för att jag tyckte det var en kul grej. Barnen kommer få varsin bok skriven av Astrid Lindgren - of course. Värdpappan kommer att få en skiva med svenska klassiker och värdmamman ska få ett halsband med barnens namn ingraverat. Så nu håller jag tummarna på att dem kommer bli glada för sina presenter.

       Till värdbarn nr 1 (10 år)

     
      Till värdbarn nr 2 (8 år)

     
      Till värdpappan


       Till värdmamman
 
Ett annat tips på presenter till värdfamiljen är att göra något själv. Jag tycker väldigt mycket om att göra egna armband. Därför gjorde jag varsitt armband till mina värdbarn i Hanukkah present - och givetvis i barnens favoritfärger. Dessa skickade jag sedan till dem via brev. Armbanden blev jätte uppskattade vilket gjorde mig jätte glad. 

 
 

Pray for Newtown

2012-12-15 10:44:00 Allmänt
» Kommentarer(0) «


Idag går alla mina tankar till de drabbade och deras familjer i Newtown, CT.
 
Jag finner inga ord. Så fruktansvärt hemskt och obegripligt. Något som aldrig borde få hända. 
26 oskyldiga personer miste sitt liv i en skolmassaker igår och majoriteten var bara barn. Så djävulskt.




Ikväll kommer jag att tända ett ljus och be för alla de som miste livet, alla skadade och alla familjer.

Ta vara på det du har, uppskatta människorna du har omkring dig och ta aldrig någon förgivet.

31 dagar kvar!

2012-12-14 16:54:00 Förberedelser
» Kommentarer(0) «


Att göra inför besöket på amerikanska ambassaden den 3 december: 
(x) Boka biljetter till Stockholm.
(x) Fylla i visumansökan DS-160 online.
(x) Skriva ut Confirmation Page.
(x) Beställa personbevis 120 alla relationer.
(x) Läsa och signera dokumenten DS-2019 och SEVIS.
(x) Fixa förgfoto, ett digitalt att ladda up i DS-160 och ett framkallat som ska tas med till ambassaden.
(x) Fixa kuvert med postens "skicka direkt"-fraktsedel på.
(x) Betala visumavgift på banken och få kvitto på det, ska tas med till ambassaden.
(x) Fixa Proof of founds/kontoutdrag hos banken.

Till Cultural Care:

( ) Betala faktura
(x) Läs, signera och skicka in Agreement Form.
(x) Skicka in kopia på slutbetyg från gymnasiet.
(x) Skicka in kopia på körkort.
(x) Skicka in polisregisterutdrag.
(x) Skicka in Health Evaluation.

Andra praktiska förberedelser:
(x) Besöka amerikanska ambassaden, 3 december.
(x) Beställa utdrag ur belastningsregistret.
(x) Hämta ut p-piller för ett år.
(x) Göra ett PPD-test, 19 november.
(/) Fylla i "Prepare for your year".
(x) Förberedelsemöte (online), 4 december.
(x) Göra en kontroll hos tandläkaren, 7 december.
(x) Göra en hälsoundersökning, 13 december.
(/) Göra Pre-Departure Project.
(x) Ta foto till mitt internationella körkort.
( ) Beställa internationellt körkort (görs ca två veckor innan avresa).
(/) Köpa presenter till värdfamiljen (inte helt klar än).
(x) Köpa ny resväska.
(x) Köpa en kalender för 2013.
(x) Till frisören för att klippa/slinga håret, 30 november.
( ) Överlåta fullmakt till mina föräldrar att hantera mina ekonomiska ärenden.
(x) Säga upp telefonabonnemang.
(x) Förlänga mitt VISA-kort.
( ) Växla pengar.
( ) Packa.
( ) Skriva ut flygbiljetter.
( ) Säga hejdå!

 
Countdown: 31 dagar kvar!

Frågor och svar

2012-12-12 21:45:00 Frågor
» Kommentarer(1) «


Tess:
Hej! Jätte fin blogg :) Jag undrar om man måste kunna tala helt flytande engelska om man te.x ska till USA. Begär dom att man måste ligga på någon speciell nivå eller liknande i språkkunskap?

Tack så mycket Tess! Förlåt att det har tagit så lång tid innan jag svarat på din fråga. Men bättre sent än aldrig, right?.. Du behöver absolut inte kunna tala engelska helt flytande. Och vad jag känner till så finns det heller inte några speciella språkkrav som man måste kunna uppfylla som au pair. Jag själv är långt ifrån duktig på engelska. Men hoppas ju givetvis på att utvecklas så pass mycket att jag tillsist kan se mig själv som tvåspråkig.
Kom ihåg att värdfamiljerna själva gör ett aktivt val när de väljer att skaffa sig en au pair. De vet att de flesta au pairer inte talar engelska som första språk och förväntar sig inte heller att man skall kunna tala språket flytande. Kram på dig!

Emelie:
Hej! Kul att du ska åka som au pair, jag funderar också på att göra det när jag slutat skolan.
Jag undrar om du skulle vilja svara på några frågor:
Hur många barntimmar har du? Jag har över 200 men alla verkar ha mer än 1000, behöver man det? Hur lång tid innan du skulle åka va du klar med ansökan? Hur mycket kostar det ungefär att åka och behöver man ha med sig mycket pengar till USA? Har läst din blogg också och tycker det är roligt att du ger lite tips! Det är alltid kul att läsa vad andra tycker och få lite tips:) Lycka till med ditt år och hoppas du får roligt!!

Åh vad kul att du gillar min blogg, tack så mycket!
Så länge du har 200 barntimmar så kan du bli antagen till programmet. Du behöver absolut inte ha 1000 timmar, men givetvis kanske värdfamiljerna ser det som en fördel ju mer timmar man har. Jag själv hade cirka 400 barntimmar. Cultural Care rekommenderar att man skickar in sin ansökan ungefär tre månader innan man önskar resa. Jag skickade in min ansökan i augustimånad och hade som önskan att åka som tidigast i november. Det kostar ungefär 12-13 000 kronor att åka iväg som au pair till USA (beroende på vad du väljer för försäkringar). Angående reskassan så har jag ingen aning om hur mycket pengar man bör ha med sig. Jag funderar på att ta med mig runt 10 000 kronor. Andra läsare som har rekommendationer på hur mycket pengar man bör ha med sig? Lycka till Emelie!


36 dagar kvar!

2012-12-09 22:15:24 Förberedelser
» Kommentarer(0) «


Wow, dagarna bara springer i väg! Kan inte förstå att det bara är 36 dagar kvar tills jag åker. Herregud. Om drygt 1 månad sitter jag på ett plan från Köpenhamn med slutdestination New York för att påbörja mitt nya äventyr.

Det är mycket förberedelser just nu. Har bland annat varit på vaccinationsbyrån för att göra ett PPD-test för att säkerställa att jag inte bär på tuberkulos. Nästa vecka ska jag till vårdcentralen för att göra min hälsoundersökning. Jag har också besökt min tandläkare för en kontroll. Detta är egentligen ingenting som är obligatoriskt, men jag känner att det kan vara smart att checka av sina tänder innan man åker för att slippa onödigt dyra kostnader när man väl är i USA.

I fredagskväll skypade jag med min värdfamiljs nuvarande au pair, Lina. Hon var hur trevlig som helst och berättade om familjen, barnen, rutinerna och om området. Efter skypesamtalet kunde jag knappt somna för att jag var så sjukt spänd och full av förväntan. Tack ännu en gång fina Lina för att du tog dig tid att skypa med mig!

Nu kan jag även checka av ambassadbesöket på min "preparing-list". Förra helgen åkte nämligen jag, mami och storasyster till Stockholm för en mysig tjejhelg tillsammans. Hade en tid på ambassaden den 3 december kl 08:30. Jag var så nervös! Dubbelkollade flera gånger ifall jag hade alla dokumenten med mig, och på bussen påväg mot ambassaden hade jag så himla ont i magen. Ville bara vända om!
Träffade en kille från Helsingborg (haha! vad är oddsen på det?) i kön in till ambassaden. Det var jätte skönt att ha någon att prata med så man slapp tänka på nervositeten hela tiden. Han hade själv varit au pair för några år sedan så jag passade på att ställa massa frågor till honom. Nu i efterhand så känns det rätt löjligt att jag var så himla nervös för det gick verkligen hur smidigt som helst. Hela besöket tog nämligen bara 45 minuter.
 


Countdown: 36 dagar kvar!

Steg 8 - Innan avresa

2012-12-07 23:08:00 Bli au pair
» Kommentarer(0) «


Först vill jag bara säg grattis! Du har nu tackat ja till din värdfamilj och fått datumet för avresa. Visst känns det underbart.

Det är nu en hel del pappersarbeten, och andra förberedelser, som skall ordnas innan avresa. Har gjort en liten checklista som jag hoppas skall kunna underlätta för dig.

Visumansökan
Det viktigaste just nu är att ansöka om visum och detta är något du bör ta tag i snarast. Man börjar med att fylla i visumansökan (DS-160) online. Du kommer att få instruktioner via mail för hur denna ansökan skall fyllas i. Ansökan tar rätt lång tid eftersom det är många frågor som skall besvaras. Men instruktionerna, som min au pair-organisation skickade, var till mycket god hjälp.

Efter att du gjort klart din visumansökan behöver du omedelbart boka in en tid för
din visumintervju på ambassaden i Stockholm. Detta gör du via en länk som du skall ha fått skickad till din mail.

Till ditt ambassadbesök skall du ha förberett en del papper som är viktiga att du har med dig. Bland annat så skall du ha med dig ett personbevis som beställs hos Skatteverket, kvittot på att visumavgiften är betald, dokumenten "DS-2019" och "SEVIS" som du kommer att få från din organisation, kontoutdrag från banken samt bekräftelsen på din bokade tid. Du skall även ha med dig ditt pass, ett färgfoto och ett vadderat kuvert med en postens "skicka direkt"-fraktsedel.

Själva ambassadbesöket är ingenting att oroa dig för. Däremot är det viktigt att du är väl förbered då ambassaden inte kommer att utfärda ditt visum om inte alla handlingar är med samt att allt är korrekt och fullständigt ifyllt.

Slutbetyg:
Innan du reser iväg måste din organisation få en kopia på ditt slutbetyg från gymnasiet.
Detta är ett krav amerikanska ambassaden har. Har du inte hunnit ta studenten, men kommer att göra det innan avresa, så skickar du in kopian på slutbetyget direkt efter studenten.

Polisregisterutdrag:
Du skall beställa ett belastningsregister från polisen som du skall skicka in till din au pair-organisation. Har du någon prick i ditt register kan du dessvärre inte åka som au pair till USA.

Physician's health evaluation:
Du måste genomföra en hälsokontoll innan du reser iväg. Det är en lättare hälsoundersökning som oftast kan göras på din vårdcentral. Hälsointyget, som din läkare skall fylla i, kommer du att få av din organisation. Tänk på att du måste kunna visa att du inte bär på tuberkuolssmitta. Så är du inte vaccinerad mot tuberkulos sedan tidigare kommer du att behöva gör ett PPD-test.

Agreement form:
Innan avresa måste du noga läsa igenom kontraktet för programmet och sedan skicka in det signerade kontraketet till din organisation.

Kopia på ditt körkort:
Din au pair-organisation kommer även vilja att du skall skicka in en kopia på ditt körkort.

Beställa internationellt körkort:
Du kommer behöva beställa en internationellt körkort som du ska ha med dig till USA. Detta beställer du hos Motormännens Riksförbund ca två veckor innan avresa.

Förberedelsemöte:
Innan du reser skall du delta på ett förberedelsemöte. Mitt möte hölls online. Men vissa möten hålls hos din au pair-organisation i samband med ditt ambassadbesök i Stockholm. Detta är ett perfekt sätt att träffa andra blivande au pairer.



Som du ser så är det en hel del saker som skall hinna göras. Och tro mig, det finns fler. Du ska bland annat hinna växla pengar, betala fakturan, köpa presenter till värdfamiljen, hämta ut eventuella mediciner, säga hejdå till vänner och familj, och packa väskan!

Se bara till att vara väl förberedd så kommer allting gå jätte bra. Det lovar jag dig.