Steg 3 - Informationsmöte

2012-09-24 15:55:45 Bli au pair
» Kommentarer(0) «


Om du har valt au pair-organisation men ännu inte hunnit gå på deras informationsmöte så blir detta ditt nästa steg. Informationsmöterna hålls året om och finns i olika städer. Gå in på din organisations hemsida för att se datum och plats.

Jag gick på mitt informationsmöte i oktober 2011. På mötet fick jag veta mer om programmet och jag passade även på att ställa de frågor som jag hade. Möte tog ca 2 timmar och vi fick träffa en före detta au pair som berättar om sina erfarenheter. I slutet av mötet hölls även en enskild intervju på engelska. Det var en kort intervju med frågor så som: Varför vill du åka som au pair? Berätta om din familj? och Vilka hushållsuppgifter hjälper du till med? Informationsmötet var väldigt givande och gav svar på alla de frågor jag hade. När jag anmälde mig till informationsmötet så visste jag inte alls om jag ville åka iväg och jobba som au pair, utan jag var bara intresserad av att veta mer om programmet. När jag däremot gick där ifrån så var jag stensäker på att det var just detta som jag ville göra. Jag ville bli au pair i USA!


Steg 2 - Att välja organisation / förmedling

2012-09-22 14:16:00 Bli au pair
» Kommentarer(1) «


När man väl har bestämt sig för vilket land man vill åka till så blir oftast nästa steg att bestämma sig för om man skall åka dit privat eller via en organisation / förmedling.

Vilket land du valt att åka till har en betydande roll i valet av att åka privat eller via en organisation. Vill du åka till ett land inom Europa är valet upp till dig. Det finns många bra sidor där du kan lägga upp din profil och sedan själv leta efter en blivande värdfamilj.
Ex: http://www.aupairads.com/ , http://www.aupairworld.net/ & http://www.easyaupair.com/

Har du däremot bestämt dig för att du vill åka till USA, Australien eller Nya Zeeland så är kravet att åka via en godkänd organisation. De tre största organisationerna är:

 

 

När jag skulle välja au pair-organisation så gick jag in på de ovanstående organisationernas hemsidor för att läsa deras information. Cultural Care var den organisation som tilltalade mig mest eftersom de kändes som en bra, seriös och pålitlig organisation. Cultural Care det var också den ända organisationen som jag kände till redan innan mitt sökande av val av organisation.

Mitt tips till blivande au pairer är att gå in på de olika organisationernas hemsidor och läs deras information. Ta gärna kontakt med andra au pairer för att höra vad de har att säga om sin organisation som de åkte med. Vad har varit bra? Vad har varit mindre bra? Gå gärna på de olika organisationernas informationsmöten (kom ihåg; detta är gratis och ingenting som är bindande). På informationsmöterna har du möjlighet att ställa frågor och skapa dig din egen uppfattning om organisationen.

Se till att få så mycket information som möjligt och välj sedan den organisation som känns rätt för just dig!


Match #3

2012-09-21 22:34:00 Matchningsprocessen
» Kommentarer(0) «




Den 15 september matchades jag med min tredje familj.

Staden: Newton, Massachusetts
Familjen: Mamma, pappa och två barn + två katter
Barnen: Flicka 12 år och pojke 6 år

Övrigt: Den närmsta större staden är Boston. Det tar 20 minuter att åka dit.
Newton är en familjärt och säkert område med närhet till skola, affärer och övrigt.
Familjen beskriver sig som en kulturell familj som älskar familjeaktiviteter. Mamman är amerikanare och pappan är svensk/italiensk. I familjen används både det engelska språket men också det svenska.

Dessvärre fastnade jag inte för denna familjen, detta på grund av att flera familjemedlemmar pratar svenska.


Steg 1 - Att välja destination

2012-09-20 22:08:00 Bli au pair
» Kommentarer(1) «


När man väl har bestämt sig för att man vill åka i väg och arbeta som au pair så är den första frågan man ska ställa sig själv vart man vill åka. USA? Australien? Nya Zeeland? Eller varför inte inom Europa?

De populäraste au pair-destinationerna är givetvis de engelsktalande länderna USA och Storbritannien, men många väljer även att åka till Frankrike. Ett mindre antal au pairer väljer att åka till de tysk- och spansktalande länderna för att lära sig språket och kulturen bättre. Nya Zeeland och Australien är två länder som allt fler svenska au pairer väljer att resa till.

Tre punkter som brukar vara avgörande i valet av destination:

  • Landet: Har du något drömland du alltid har drömt om att få besöka? Varför inte passa på att åka ditt som au pair och upplev landet på djupet - och inte bara som turist?
  • Språket: Är det något speciellt språk du önskar tala under din tid som au pair, eller sitter du möjligtvis inne på någon knagglig språkkunskap som du önskar kunna utveckla och förbättra? Att åka i väg som au pair är ett perfekt sätt att uppnå detta.
  • Upplevelser: Hur mycket finns det att uppleva på plats? Kom ihåg att under din tid som au pair har du möjlighet att skapa fantastiska minnen. Så passa på att uppleva allt det du drömt om - plus lite till.


För mig var valet enkelt. Jag har alltid drömt om att få besöka USA. Det är ett land som fascinerar mig på många sätt och jag ser au pair-tiden som en chans att få upptäcka landet mer djupgående.

Så sätt dig gärna ner och fundera. Googla. Läs au pair-bloggar. Prata med vänner och familj. För att sedan beslut om vart du vill åka!


Match #2

2012-09-20 12:24:00 Matchningsprocessen
» Kommentarer(0) «



Den 8 september matchades jag med min andra familj.

Staden: Newbury Park, California
Familjen: Mamma, pappa och tre barn + en hund
Barnen: Pojke 9 år, flicka 6 år och pojke 4 år

Övrigt: Närmsta större staden är Los Angeles, vilket ligger ca 45 minuter bort.
Newbury Park är ett attraktivt område med bra skolor och fina vandringsspår.
Familjen beskriver sig själva som en aktiv och rolig familj som tycker om att hitta på saker med barnen. De två äldsta barnen har flera aktiviteter som de sysslar med på fritiden så familjen spenderar mycket tid på olika kupper och matcher. Familjen söker en aktiv, social och stresstålig au pair som tycker om när det händer saker.

Så fort jag läste denna familjens profil fick jag en bra magkänsla. Det verkade vare en aktiv och mycket trevlig familj. Dock hann jag aldrig visa mitt intresse eftersom jag var mitt inne i en fullspäckad helg med flera utflyckter och efter 48 timmar hade familjen försvunnit från min profil.


Match #1

2012-09-19 20:02:00 Matchningsprocessen
» Kommentarer(0) «


 

 

Den 16 augusti matchades jag med min första familj

Staden: Mercer Island, Washington
Familjen: Mamma, pappa och ett barn
Barnen: Pojke  3.5 år

Övrigt: Närmaste större staden är Seattle. Det tar ca 10-15 minuter att åka dit.
Ett idylliskt område där det finns många kulturella och sociala möjligheter.
Pojken har inte börjat skolan än utan han är hemma med au pairen på dagarna. Några intressen som familjen har är resor, skidåkning och välgörenhet. De beskriver sig själva som en rolig och aktiv familj som är öppna för att träffa nya människor. De välkomnar en utåtriktad au pair som vill träffa nya vänner och uppleva en ny plats. De uppmuntrar au pairen att få vänner och gå ut ofta (så länge som att barnen är hennes främsta fokus under hennes arbetstid).

Denna familjen tyckte jag mycket om! En trevlig och rolig familj där vi delade flera gemensamma intressen. Jag hade långa och många mailkonversationer med pappan i familjen och jag pratade med föräldrarna i telefon vid två tillfällen, vid sista tillfället pratade jag även en kort stund med deras nuvarande au pair.
Men trots detta så kändes det inte helt rätt. Dels på grund av pojkens ålder. Jag har som önskemål att komma till en familj med lite äldre barn.
Men nu skulle ett beslut tas, vilket för övrigt är ett av de tuffaste besluten jag tagit, och att sedan veta att familjen valt mig till sin "final match" gjorde valet inte speciellt lättare. Men efter flera sömnlösa nätter valde jag tillslut att gå vidare i matchningsprocessen.


Första inlägget

2012-09-17 17:02:00 Allmänt
» Kommentarer(0) «


Välkommen,
 
Nikki kallas jag. 21 år och kommer i från Falkenberg. Jag bor sedan ett och ett halvt år tillbaka i Helsingborg men nu är planen att dra mig vidare och flytta till USA som au pair. I denna bloggen kommer jag bl.a skriva om alla förberedelser inför au pair-året och om matchningsprocessen. Ni kommer också få följa mig under mitt år i USA.
 
Tanken med bloggen är att underätta mina nära och kära här hemma om mitt liv som au pair när jag är där på andra sidan Atlanten. Självklart hoppas jag också att den kan uppmuntra andra blivande au pairer att ge sig ut på sitt livs äventyr.
 
Enjoy!