Steg 7 - Att välja värdfamilj

2012-11-29 22:12:00 Bli au pair
» Kommentarer(1) «


Du har nu blivit matchad med en värdfamilj som du gillar. Kanske är detta din första matchning, kanske har du matchas med flera. Hur som helst så har ni nu pratat med varandra och ställt era frågor. Så nu är frågan: Är detta rätt familj för dig?

Denna fråga är jättesvår att svara på. Det kan vara svårt att bara utifrån något telefonsamtal veta hur ni kommer att fungera ihop när ni träffas på riktigt. Det är en chansning. Men mitt tips är att lyssna på din magkänsla - oftast känner man om det är rätt eller fel. Våga lita på den!

När jag matchades med min första värdfamilj så kändes det mesta perfekt - föräldrarna var underbara, vi delade gemensamma intressen, de bodde helt fantastiskt och det fanns många andra au pairer i området. Trots detta så var det något som fick mig att tveka när jag väl skulle besluta om jag ville gå vidare med familjen. Magkänslan sade ifrån. Jag kände mig osäker med pojkens ålder då jag inte hade någon erfarenhet av barn under fyra år. Så trots att jag älskade familjen så tackade jag nej till dem. (Vilket för övrigt var ett av de tuffaste beslutet jag någonsin tagit, men jag litade på min magkänsla). När jag sedan matchades med min fjärde familj så fanns det inga tvivel om att detta var den perfekta familjen för mig.

Så jag kan lova dig. Din magkänsla kommer att berätta för dig när du har hittat rätt!

 


60 dagar kvar!

2012-11-15 18:00:00 Förberedelser
» Kommentarer(0) «


 
Idag har jag ansökt om ett utdrag från mitt belastningsregister hos polisen. Gick väldigt smidigt! Gissar på att jag har det i min brevlåda inom några dagar. Idag har jag också bokat tid hos min vårdcentral för en hälsoundersökning. Dessvärre fick jag ingen tid förän den 13 december. Tills dess skall jag ha gjort ett PPD-test hos vaccinationsbyrån, så imorgon ska jag passa på att boka en tid för det. Jag tänkta också passa på att boka en tid hos min tandläkaren. Har inte varit där på snart två år så det kan vara bra att göra en kontroll innan jag åker. 
 
So, what else is new? Jag har sagt upp mig på jobbet. Japp, för första gången i mitt liv. Den 2 januari 2013 kommer jag att arbetar min sista dag på Skånetrafiken. Oh Gosh, vad jag kommer sakna alla fina kollegor. Jag är verkligen lyckligt lottad som har fått lära känna såna fantastiska människor. <3
 

 
Countdown: 60 dagar kvar!

Steg 6 - You Have A Match

2012-11-14 13:17:00 Bli au pair
» Kommentarer(0) «


Matchningsprocessen är i full gång och du har äntligen fått din första machning. Wow, vilken känsla!
Du kommer att bli informerad, via din mail, om att du har blivit matchad med en värdfamilj. På ditt personliga onlinekonto kommer du kunna läsa kortfattad information om familjen, så som hur gamla barnen är, vad föräldrarna jobbar med, var de bor, intressen osv. Värdfamiljen ser din ansökan på sitt konto i samma stund som du kan läsa om dem.
 
Verkar värdfamiljen intressant blir ditt nästa steg att lämna ett litet meddelande till dem där du kan skriva att du gärna vill veta mer om familjen. De kommer i sin tur att läsa igenom din ansökan och kolla på din au pair-video, och om de tycker att ni verkar vara en bra match så kommer de att ringa upp dig för en intervju.
 
Jag vet att många oroar sig inför telefonsamtalet. Själv var jag jätte nervös inför att prata engelska. Jag förklarade för min familj att jag tyckte det var jättekul att prata med dem men att min engelska var lite knagglig eftersom det tar en stund för mig att vänja mig vid engelskan. De hade hade förståelse för min nervositet vilket gjorde hela samtalet mycket lättare.

Jag vill starkt rekommendera att du prata med alla familjer som du matchas med innan du fattar ett beslut om de kan vara din blivande värdfamilj eller inte. Telefonsamtalet är ett perfekt sätt för dig att få en känsla om detta kan vara just din familj. Värdfamiljen kommer att ställa frågor och du kommer få chansen att ställa dina. Mitt tips inför telefonsamtalet är att förbereda dig så gott du kan. Förbered de frågor du vill ställa till familjen och fundera kring de frågor familjen kan tänkas ställa till dig.

Efter telefonsamtalet är det viktigt att du tar dig tid att fundera. Hur gick samtalet? Hur verkar familjen? Skulle ni passa bra ihop? Vad säger magkänslan? Har du fler frågor? Skicka ett mail, kanske pratar ni igen...
 
Exempel på frågor du kan ställa till familjen:

Frågor om barnen:
- Har de några fritidsaktiviteter?
- Vad tycker de om att göra?
- Går de i skolan? Hur ofta/hur länge? Hur tar de sig till skolan?
- Vad tycker barnen om att äta? Har de någon favoriträtt? 
- Vad tycker barnen om att ha en au pair?

Frågor till föräldrarna:
- Vad arbetar ni med?

- Kräver ert arbete mycket resande?
- Vad tycker ni om att göra på fritiden?
- Vilka egenskaper tycker ni utgör en bra au pair?

Frågor om området:
- Var bor ni?
- Vad för slags område är det?
- Finns det andra au pairer i närheten? 
- Vad kan man göra med barnen i området?
- Finns det möjlighet att studera där?

Frågor om au pair-arbetet:
- Hur kommer mitt schema att se ut?
- Vad för slags hushållsuppgifter kommer jag att göra?
- Hur ser en vanlig dag ut?
- Har ni några speciella regler som ni vill att jag följer?

Övriga frågor:
- Har ni husdjur? 
- Varför vill ni ha en au pair? 
- Kommer jag att ha tillgång till en egen bil på fritiden?
- Har er familj haft au pair tidigare? Ifrån vilket land?
- Vilka högtider firar ni i er familj? Så som jul, påsk, thanksgiving och Halloween.

Frågor till f.d. au pairer:
- Hur ser en vanlig dag ut?

- Vad gör du på din fritid?
- Vad har varit det jobbigaste med att arbeta som au pair i denna familjen?
- Vad har varit det bästa med att arbeta som au pair i denna familjen? 
- Vad tycker du om området? Finns det mycket att göra?
- Finns det college i närheten? Vilka kurser har du läst?